BannerQuotes
Twitter Facebook YouTube
English
Ga snel naar:

Hard, hoog en heftig

 
 

 

Er is al veel over gezegd. Dat weet ik. Jan Mulder heeft het eind maart al tot zijn topergenis gebombardeerd in De Wereld Draait Door. Paulien Cornelisse wijdde er al een hoofdstuk aan in haar boek Taal is zeg maar echt mijn ding. Al ruim twee jaar geleden heeft Pieter Derks het opgemerkt, geanalyseerd en geduid door het ‘vervaagtaal’ te noemen; taal waarin je iets poneert en het direct weer afzwakt en vervaagt. Ik heb het over ‘zeg maar’, het zevenkoppig monster uit onze hedendaagse taal.  

 

Dat stopwoordjes van alle tijden zijn weet ik ook. Stopwoordjes van nu zijn bijvoorbeeld ‘eigenlijk’, ‘dus’, ‘nou ja’, ‘zooo’, ‘nogal’ en ‘echt’. Er zijn zelfs stopwoordjes die alleen door bepaalde sociologische groepen worden gebezigd. U heeft vast wel een beeld bij wie veel ‘dûh’, ‘whatever’, ‘talk to the hand’ en ‘oh, my God!’ (of helemaal in stijl ‘OMG’) gebruiken. Precies: vrouw, lang haar, grote ronde oorbellen, keurige kleurige kleren (een heerlijke bekkenbreker…), ze ‘doen’ een wijntje en vinden iets al gauw ‘helemaal leuk, helemaal top’ of juist ‘zó 2012’. Een heel ander slag volk dan de groep die veel ‘weet je’, ‘ik zweer’, ‘jongûh’, ‘ja toch’ en ‘focking’ gebruiken. Dat zijn jongens met een voorliefde voor goud, petjes en hele dure onderbroeken. Zij houden niet van zingen, maar juist van alles in de maat opzeggen. Het liefst nog in een houding die ik enkel aanneem als ik een bruine trui ga breien. Maar misschien verklaart dat die onderbroeken dan weer.

 

Ik weet zelfs dat mijn persoon de dans niet ontspringt. Ik ben op zich namelijk best wel een beetje fan van ‘op zich, ‘namelijk’ en ‘best wel een beetje’. Het enige dat ik niet wil weten is hoelang 'zeg maar' blijft leven. Normaal gesproken verdwijnen zulk soort stopwoordjes namelijk ook weer na verloop van tijd. ‘Gaaf’ werd ‘vet’, ‘cool’ werd ‘lauw’, maar wat wordt ‘zeg maar’? Verengelst het tot ‘saybut’? Verbastert het tot ‘sigaar’? Of wordt het een woord wat nog niet bestaat, zoals ‘snorrel’? “Zeg Theo, weet jij saybut of Angela vanavond nog sigaar langskomt, snorrel?” Klinkt op zich wel flex.

 

Wat ‘zeg maar’ ook nog gevaarlijk maakt, is dat het een aantal afgeleiden kent: ‘zal ik maar zeggen’, ‘laten we zeggen’, ‘lamazeggu’, ‘om het (maar) zo te zeggen’. Dat maakt het een virus dat moeilijk te bestrijden is. Misschien dat het daarom al zo’n lange tijd door ons land woekert. Echter, de schrik slaat me om het hart als ik lees en hoor dat iedereen die dit fenomeen verafschuwt, niet weet hoe ze het moet uitroeien. Jan Mulder, Paulien Cornelisse en Pieter Derks bieden geen oplossing. Zij constateren het feit, ergeren zich, maar staken dan de strijd. ‘Zeg maar’ in al zijn verschijningsvormen dreigt onze taal dus voorgoed in zijn greep te krijgen en het als een kankergezwel van binnenuit weg te teren. En dat mag niet gebeuren. Daarom roep ik op tot een revolutie!

 

dwdd

Als schrijver en dichter voel ik mij medebewaker van het laaglandse taalkundig erfgoed, hoe klein mijn aandeel hierin ook is. Ik kom bij dezen op voor de belangen van de Nederlandsche Letteren en Woordkunde en roep op tot actie. Harde actie! Er is maar één manier om deze taalziekte te bestrijden en dat is: doen wat gezegd wordt. Iedere keer als iemand ‘zeg maar’ zegt en u dus feitelijk oproept om het woord ‘maar’ te zeggen, moet u dat ook doen! En niet netjes, beheerst of corrigerend, maar hard, hoog en heftig! Drie H’s om het u makkelijk te maken en het goed te kunnen onthouden. Hard, hoog en heftig. Zelfs als iemand al zijn emoties ten toon spreidt en zijn hart voor u bloot legt, moet u onverbiddelijk zijn: “Nou, ik heb het daar heel moeilijk mee. Ik vind dat behoorlijk, eh, zeg maar…” “MAAR!!!”. Niet bang zijn voor tere zieltjes, maar HHH: Hard, Hoog en Heftig. Hoe gekker, hoe beter. Doe wat men feitelijk gebiedt u te doen. Zij zeggen als eerste iets wat helemaal nergens op slaat en u kaatst enkel terug. Hooguit met een extra zetje. Natuurlijk gaat er raar naar u gekeken worden. Natuurlijk zal men u niet begrijpen, omdat men vaak niet bewust is dat men het zegt. Maar dat is nu eenmaal de prijs voor deze revolutie. De Grote Sprong Voorwaarts. Weg van het geshizzle.

 

Volgens mij – of om het in hedendaags Nederlands te zeggen: ‘als het volgens mijn persoonlijke mening betreft’ – is dit de enige manier om het kwaad te bestrijden. Het moet de wereld uit. Of in ieder geval Nederland. Je moet er toch niet aan denken dat je straks een bedrijf belt en de automatische telefoonbeantwoorder zegt: “Al onze medewerkers zijn soort van in gesprek ofzo, je weet toch. Serieus, ik zweer je, je wordt dus zoooo lauw als de brandweer geholpen, weet je.” Of dat je dochter gaat trouwen en de ambtenaar vraagt aan je toekomstige schoonzoon: “Verklaar je dat chickie zoiets als aan te nemen tot je best wel wettige mokkel en beloof je in die zin helemaal getrouw alle plichten enzo als het ware 2.0 te zullen vervullen, die door de epische Wet aan de soort van huwelijkse staat dus worden verbonden? Wat is zeg maar daarop je antwoord, mattie?” Voor je het weet hoor je als antwoord “Dûh” of “Whatever”. Een angstig beeld vind ik.

 

Daarom presenteer ik u mijn manifest:

“Pro-de-taal-iërs aller Nederlanden verenigt u! Strijd tegen de zeg-maar-zeggers! Hef fier uw Van Dale en zeg maar na: Hard! Hoog! Heftig! En nog eens. Zeg maar: Hard! Hoog! Heftig! Hand in hand, kameraden! Daden door woorden! Een knalharde ‘MAAR’ voor iedere taalkundige vloek. Wij zullen dit zevenkoppige monster met zijn eigen wapenen bestrijden en verslaan. Opdat het H’s zal waaien en MAAR-en zal regenen. Wij hebben niets te verliezen dan onze ketenen. Wij hebben een wereld te winnen. Zo waarlijk helpen ons Jan, Pieter en Paulien.”

Vanaf nu is ‘zeg maar’ verboden. Nooit meer mogen die zeven letters in die volgorde uitgesproken worden. Een taalkundige Voldemort. Doet u mee? En vooruit, als u dan echt een keer uw zin op moet vullen met onzinnigheid, omdat u stilte schadelijker acht, gebruik dan woorden die ook echt niets betekenen, zoals ‘klinbef’, ‘zwiekzoppen’ of ‘roedeltoeps’. Dan houden we de prachtige Nederlandse taal gezuiverd en gezond, snorrel.

 

 

Geplaatst op: 1 november 2013

 

Wilt u deze column als eerste ontvangen in uw mailbox? Stuur dan een mailtje naar blog@ajlschenkel.com

Line

Vorige Vorige Overzicht Volgende Volgende

 

 

 

 
© AfterBeat | KvK 24449755
Banner
Bekijk deze website in het Nederlands
View this website in English
Volg Harm Jan op YouTube
Volg Harm Jan op Facebook
Volg Harm Jan op Twitter