BannerQuotes
Twitter Facebook YouTube
English
Ga snel naar:

Het jaar van...

 
 

 

Het is 2015. Een heel nieuw jaar. Vol met nieuwe ideeën, plannen en vooruitzichten. Vorig jaar heb ik vanaf het begin geroepen dat 2014 mijn jaar zou worden. Ik vond dat de tijd van aanmodderen lang genoeg had geduurd en dat 2014 daar verandering in zou moeten brengen. Je zou kunnen zeggen dat zoiets roepen onverstandig is. Onder het mom van ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’. Voor mij was het meer om anderen op deze manier aan te zetten mij scherp en gefocust te houden. Tijd voor een terugblik dus. Was 2014 het jaar van Harm Jan?

 

Allereerst: er zijn mooie dingen gebeurd: twee bijzondere concerten van gospelkoor Share en één van Expression met de hele aanloop daar naartoe. Als componist heb ik mij dit jaar volledig gestort op de blaasmuziek (Harmonie, Fanfare & Brassband) met een aantal nieuwe composities tot gevolg. Ik heb nieuwe ideeën gepitcht bij experts en vakgenoten, en deze werden stuk voor stuk zeer positief ontvangen. Ik heb de wereld van de Flamenco leren kennen en zelfs leren Salsadansen. En privé zijn er natuurlijk talloze mooie dingen gebeurd, waarvan mijn gezondheid bovenaan staat. 2014 was dus een goed jaar.

 

Maar is het daarmee mijn jaar geworden? Ik ben niet doorgebroken, ik heb geen wereldhit geschreven (niet dat ik weet tenminste) en mijn inkomsten zijn niet noemenswaardig toegenomen. Het lijkt dus niet echt mijn jaar te zijn geworden. Of moet ik het toch anders zien?

 

Terugkijken is makkelijker dan vooruitkijken, als je tenminste niet in de auto zit. Waarschijnlijk is het nog te vroeg om een conclusie over 2014 te trekken. Volgens de Chinezen is 2014 het jaar van het Paard. Dat staat voor nieuwe initiatieven en activiteiten. Best toepasselijk op mij dus. Want feit is dat ik veel nieuwe wegen ben ingeslagen afgelopen jaar. Waar die wegen op uitlopen is nu nog lastig te zeggen. Ik geloof er heilig in dat ik over een aantal jaar kan zeggen dat ‘het allemaal in 2014 begonnen is’. Dat het dus toch mijn jaar was. Maar daar heb ik nu nog geen harde bewijzen voor.

 

2015

Wat wordt 2015 dan? Volgens de Chinezen is dat het jaar van het Schaap. Hoe ik dat moet duiden weet ik nog niet zo goed. In de Bijbel worden ze vooral geofferd, maar laten we daar maar niet van uitgaan. Ik ben geboren in 1980 en dat is het jaar van de Aap. Ik hoor u denken: dat verklaart een hoop. En dat klopt. Vraag maar aan Indra. Maar dat jaar van de Aap is er in 2016 weer. Dat wordt dus echt míjn jaar. 2015 zit daar precies tussen. Misschien is dat offeren dus niet heel ver gezocht…

 

Ik denk dat uiteindelijk geen enkel jaar het jaar van Harm Jan is of zal worden. En zelfs als het wel zo zou zijn, is een jaar maar erg kort. Ik heb dan liever meerdere jaren. Of zelfs een heel mensenleven. En laat er nou net eentje helemaal van mij zijn… Kortom; het gaat erom dat je het beste uit je leven haalt. De jaarwisseling is niets anders dan een goed moment om te kijken of je nog een beetje op koers zit. Ben je bezig met wat je écht belangrijk vindt? Ben je er voor de mensen die je liefhebt? Doe je echt datgene waarvoor je gemaakt bent? Dat zijn de wezenlijke vragen. En in wiens jaar je dan zit, maakt geen Aap uit.

 

Oké, 2015 is het jaar van het Schaap. Dat zal best, maar schapen hebben een herder nodig, daar weten Chinezen alles van. Dus laten we met die herder maar heel gelovig afsluiten: 2015 wordt, net zoals elk jaar, Anno Domini: het jaar des Heeren. Ik wens u allen Zijn zegen.

 

 

Geplaatst op: 21 januari 2015

 

Wilt u deze column als eerste ontvangen in uw mailbox? Stuur dan een mailtje naar blog@ajlschenkel.com

Line

Vorige Vorige Overzicht Volgende Volgende

 

 

 

 
© AfterBeat | KvK 24449755
Banner
Bekijk deze website in het Nederlands
View this website in English
Volg Harm Jan op YouTube
Volg Harm Jan op Facebook
Volg Harm Jan op Twitter