BannerQuotes
Twitter Facebook YouTube
English
Ga snel naar:

Ik ben componist. Dus…

 
 

 

Ik ben componist. Dat is de eerste omschrijving op mijn Twitter account. Componist. Letterlijk ‘iemand die iets creëert.’ Nogal arrogant om hetzelfde beroep te kiezen als Onze Lieve Heer, zou je misschien denken. ‘Toonzetter’ is een andere omschrijving, maar ook dat klinkt nogal pretentieus: ‘iemand die de toon zet.’ Maar gelukkig weten de meesten wel dat een componist iemand is die muziek maakt. Of beter gezegd: iemand die anderen vertelt hoe ze muziek moeten maken.

 

Toch valt mij op dat bijna iedereen bij een componist denkt aan een nogal autistische dwarrel met een pruik of anders dan toch wel erg artistiek haar zoals Beethoven, Bach, Mozart of Händel. Sommigen weten nog wel een enkele kleurige Fransoos op te noemen als Debussy of Ravel, of een gezellige Rus als Tsjaikovski of Stravinsky. Een beetje gestudeerd iemand gooit daar quasi nonchalant nog wat moeilijke namen tussen als Shostakovich, Webern of Ligetti, maar dan moet men toch wel minstens lid zijn geweest van een hoog aangeschreven sociëteit.

TwitProf

 

Ik vind dit vreemd, want ik heb nog nooit iemand in dit verband Maria Schneider, Astor Piazzolla of Vince Mendoza horen noemen - om maar een paar zwaargewichten uit het lichtere genre te noemen. Of iemand op het raakvlak tussen ‘licht’ en ‘zwaar’ zoals Gershwin. De combinatie tussen componeren en jazz is namelijk niet voor iedereen logisch. Waarom zou dat zo zijn? Misschien doordat jazz altijd gelieerd is aan improvisatie en juist improvisatie en compositie elkaar tegen lijken te spreken (wat allerminst zo is, maar dat is voer voor een andere keer…)? Of omdat jazz nog steeds niet door iedereen serieus wordt genomen en meer als een rage wordt gezien in de muziekgeschiedenis? Wie het weet mag het zeggen.

 

Ik ben jazzcomponist. Zo. Dat verduidelijkt een en ander. Hoewel, het levert wel een probleem op. Ik ben niet zo van eenstijligheid en ik ben daar nogal principieel in.  Jazzcomponist impliceert dat ik alleen maar jazzmuziek componeer en dat is allerminst zo. Ook kan het lijken dat ik dan geen affiniteit met bijvoorbeeld klassieke muziek heb en dat klopt ook niet. Sterker nog; alle jazzcomponisten die ik ken (dood of levend) waren of zijn uitstekende componisten in ‘klassieke stijl’. En bijna alle hedendaagse ‘klassieke’ componisten gebruiken jazzinvloeden in hun muziek, net als twintigste-eeuwse  grootheden als Stravinsky en Shostakovich dit deden.

 

Ik ben dus (jazz)componist. Misschien is dit de beste oplossing. Gewoon componist in alle stijlen (dus ook klassiek), maar met een ‘licht’ specialisme in jazz.

 

Lastig hoor een beroepsomschrijving. Het zegt namelijk zo weinig. Oké, die van mij is minder vaag dan ‘manager’ of ‘consultant’, want dat schrijf je als je zelf niet eens weet wat je doet. Maar het zou makkelijker zijn als je slager bent of gynaecoloog. Daar heeft men gelijk een beeld bij: die gozer keurt vlees. Of nog beter; president. Hoewel ik ook niet graag een geurige kaas van beroep ben. Geef mij die componist dan maar. Met ‘jazz’ tussen haakjes natuurlijk…

 

Geplaatst op: 24 oktober 2012

 

 

Wilt u deze column als eerste ontvangen in uw mailbox? Stuur dan een mailtje naar blog@ajlschenkel.com

Line

Vorige Vorige Overzicht Volgende Volgende

 

 

 

 

 

 
© AfterBeat | KvK 24449755
Banner
Bekijk deze website in het Nederlands
View this website in English
Volg Harm Jan op YouTube
Volg Harm Jan op Facebook
Volg Harm Jan op Twitter