BannerQuotes
Twitter Facebook YouTube
English
Ga snel naar:

Ga maar slapen... (2010) opus 4

 
 

 

Het Kerstlied 'Ga maar slapen', origineel gedicht en gecomponeerd voor harp, trombone, slagwerk, sopraan en voorlezer. Klik hier voor de nieuw gecomponeerde versie van 2013.

 

Beluister hier enkele fragmenten:

Als de browser de speler niet ondersteunt, klik dan hier.

 

 

Première

 

Codarts Rotterdam, NL
7 december 2010Uitvoerenden

 

Minou den Hals, harp

Efe Erdem, trombone

Niels Verbeek, slagwerk

Liselot van Oosterom, sopraan

Harm Jan Schenkel, voorlezer

 

Leonard Evers, dirigent

 

 

ButPartituur

 

 

De compositie

Naar aanleiding van het Kerstconcert op Codarts in 2010 werden de compositiestudenten verzocht om een compositie speciaal voor Kerst te schrijven. De voorwaarden waren dat er tekst gebruikt moest worden, dat het tussen de vijf en zeven minuten lang moest zijn en dat de instrumentatie moest bestaan uit tenminste een harp, een zanger of zangeres, slagwerk en een jazz gerelateerd blaasinstrument (oftewel; een sax, trompet of trombone). Harm Jan koos ervoor om de tekst zelf te schrijven. Hij wilde, gezien de hoeveelheid onzin rond Kerst, de tekst laten gaan over de ware boodschap en reden waarom Kerst gevierd wordt: de geboorte van Jezus. Echter, de tekst zelf, zowel de vorm als inhoud, kostte hem de nodige hoofdbrekens. Zijn docent, Paul van Brugge, gaf hem de winnende tip: schrijf het als een slaapliedje voor een kindje. Dit gaf Harm Jan voldoende inspiratie. Hij koos de trombone als representatie van alles wat niet echt met Kerst te maken heeft, maar er inmiddels wel bijhoort. Ook liet hij de tekst niet zingen, maar voorlezen en gebruikte hij de (vrouwelijke) stem puur als instrument. De keuze voor vibrafoon, wind- en buisklokken had alles te maken met de vorm van een 'lullaby' (weigenliedje) voor deze compositie. Muzikaal concentreert de hele compositie zich rond de harmonische Bes van de harp. Zo begint en eindigt het stuk ook, hoewel het slot - hoe zacht ook - in de meest schurende vorm denkbaar; een harmonische Bes van de harp samen met een A en B van de sopraan, trombone en vibrafoon en de tritonus E van een buisklok. Ondanks de continue aanwezigheid van de Besklank, blijft er een ongemakkelijke spanning voelbaar in de compositie. Volgens Harm Jan de spanning tussen wat Kerst eigenlijk is en wat het door de eeuwen geworden is. Lees ook zijn blog hierover, waarin hij onder meer de persoonlijke omstandigheden tijdens het schrijven van deze compositie uit de doeken doet.

 

Eind 2013 heeft Harm Jan zijn gedicht 'Ga maar slapen...' opnieuw op muziek gezet, maar nu op een meer toegankelijke manier. Beluister deze versie hier.

 

 

Klik hieronder voor een paar pagina's uit de partituur:

Voorbeeld

 

Voorbeeld2

 

 

 
© AfterBeat | KvK 24449755
Banner
Bekijk deze website in het Nederlands
View this website in English
Volg Harm Jan op YouTube
Volg Harm Jan op Facebook
Volg Harm Jan op Twitter