BannerQuotes
Twitter Facebook YouTube
English
Ga snel naar:

Biografie

 
 

 

Harm Jan (AJL) Schenkel (1980) is begonnen als hoboïst en organist en studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Na het behalen van zijn ingenieursdiploma studeerde hij aan het conservatorium van Rotterdam bij Paul M. van Brugge en Klaas de Vries, alwaar hij in 2011 afstudeerde als jazzcomponist en arrangeur.

 

Momenteel is hij pianist, organist en dirigent van verscheidene koren. Hij werkte in verschillende rollen mee aan concerten en projecten met Jan Vayne, Ralph van Manen, het Magogo Kamerorkest, Martin Mans, Joany Muskiet, Lucas Kramer en vele anderen. Hij geeft regelmatig interactieve workshops over muziek, improvisatie en zelfs de Lean (bedrijfs)filosofie. Ook heeft hij een eigen soloprogramma ontwikkeld, getiteld AMUSE. Deze muzikale voorstelling is een cocktail van een concert en cabaret.

 

Maar hoofdzakelijk componeert en arrangeert hij muziek voor orkesten, HaFaBra, big band, koren, orgel, piano en allerhande bezettingen in de jazz, pop- en klassieke muziek. Als componist is hij steeds op zoek naar de spanning tussen deze drie werelden.

 

Visie

 

Harm Jan zijn muziek wordt vaak omschreven als blij en opgewekt. Hij legt uit waarom. “Er is al zoveel ellende op de wereld. Ik wil mijn publiek even alles doen vergeten en ze een stukje van de hemel laten zien. In mijn overtuiging is de hemel een gelukkige plaats.” Dit houdt niet in dat zijn muziek altijd en alleen maar vrolijk is. “Om geluk te ervaren, moet je ook diep verdriet kennen. Een hoge berg impliceert een diep dal. Het is dus evident dat die dalen ook een belangrijk onderdeel zijn van mijn muziek.”

 

Volgens Harm Jan is een vorm van abstractie noodzakelijk om geen muziek te schrijven die er al is. “Als componist moet je creëren. Je kunt geen Rembrandt schilderen en origineel zijn.” Net als in de schilderkunst is muziek steeds abstracter geworden. Op zoek naar de essentie van datgene dat men wil uitdrukken. Daardoor komen eeuwenlange tradities op de helling te staan. “Dit betekent niet dat de schat aan muzikaal erfgoed overboord wordt gezet. Melodie, harmonie en ritme verdwijnen niet, maar krijgen een andere functie.”

 

In zijn composities is improvisatie een belangrijke factor. “Het maakt de muziek weer afhankelijk van de muzikanten. In de tijd van Mozart en daarvoor was dit heel gewoon, maar in de eeuwen daarna is het langzaam verdwenen. Door de jazz is het weer ontdekt. Het mooie is dat elke uitvoering van hetzelfde werk iedere keer weer anders klinkt en de persoonlijkheid van de muzikant wezenlijk onderdeel wordt van de compositie.”

 

De muziek van Harm Jan heeft vaak een godsdienstig karakter. Toch ziet hij zichzelf niet als een kerkmusicus. “Natuurlijk komt veel muziek van mij voort door opdrachten uit de kerk of kerkelijke organisaties. Maar ik schrijf ook veel muziek die daar helemaal niets mee te maken heeft.” Volgens Harm Jan zit zijn geloof hem niet in de weg, maar schept deze juist een eindeloze bron van inspiratie. “Het is niet onlogisch dat mijn inspiratie raakt aan mijn levensovertuiging of die zelfs overlapt. Daar schaam ik mij niet voor. Echter, het vakmanschap van een componist hoort een dergelijke simpele tweedeling toch wel te overstijgen. Mijn geloof uit zich niet in een stijl van componeren, maar in authenticiteit.”

 

Credits

Bekijk hier de lijst van muzikanten die werken van Harm Jan gespeeld hebben.

 

 

Meer dan muziek...

 

AMUSE

Geïnspireerd door de ontwikkeling van de 'Lean on me' workshop (zie hieronder) heeft Harm Jan in 2015 zijn eigen soloprogramma AMUSE ontwikkeld: een cocktail van een concert en cabaret. Meer informatie en speeldata zijn te vinden onder AMUSE.

 

HIM

Harm Jan combineert ook graag muziek met andere (kunst)vormen. Hij doet dit vaak volgens de 'concepting' methode. Zo ontwikkelde hij voor zijn eigen gemeente in Rotterdam Zuid het concept HIM; een organisatiestructuur om muziek vorm te geven in de kerk van nu (zie ook HIM). Dit concept haalde zelfs de landelijke krant (zie het artikel in het Nederlands Dagblad).

 

Lean

Ook de kleinkunst is voor Harm Jan inmiddels geen onontgonnen terrein meer. Hij wordt niet alleen steeds vaker gevraagd om op te treden voor speciale gelegenheden, ook ontwikkelde hij de 'Lean on me' workshop. In deze workshop wordt de Lean (bedrijfs)filosofie onder de loep genomen door Harm Jan en cabaret vormt hierin een belangrijk onderdeel. Maar ook zijn achtergrond als ingenieur is hierin onmisbaar. Juist deze combinatie van inhoud, humor en verrassing maakt de workshop zo uniek en persoonlijk. Kijk hier voor meer informatie of bekijk de trailer.

 

Schrijver

Steeds vaker schrijft Harm Jan zijn eigen liedteksten, maar ook losse gedichten verschijnen van zijn hand. U kunt zijn liedteksten vinden op deze website. Zijn humoristische en scherpe manier van schrijven is al langer bekend bij vrienden en familie, maar ook te lezen op zijn blog.

 

 

 

 
© AfterBeat | KvK 24449755
Banner
Bekijk deze website in het Nederlands
View this website in English
Volg Harm Jan op YouTube
Volg Harm Jan op Facebook
Volg Harm Jan op Twitter