BannerQuotes
Twitter Facebook YouTube
English
Ga snel naar:

Muzikant

 
 

 

Als (sessie)muzikant heeft Harm Jan inmiddels veel ervaring. Als pianist, toetsenist, organist en dirigent heeft hij aan talloze concerten en uitvoeringen zijn medewerking verleend. Ook op het gebied van studiowerk heeft hij de nodige ervaring. Zijn klassiek geschoolde achtergrond in combinatie met zijn (jazz gerelateerde) improvisatietalent maken hem een snelle lezer en speler in veel verschillende stijlen. "Het ene moment zweef je op de toppen van je geloof als je een gospelnummer van Kirk Franklin begeleidt of een gemeente opzweept tijdens de samenzang met heftig orgelspel. Het andere moment voel je je verstrikt in de onvermijdelijkheid van Beethoven of het waanzinnige in Chopin en raak je het diepste van je ziel als je 's nachts alleen achter een piano zit. Juist dat maakt muziek zo bijzonder!"

Klik hier voor een beschrijving van zijn werkzaamheden als dirigent.

Gospelkoor Share

Ruim tien jaar lang is Harm Jan vaste pianist geweest bij gospelkoor Share uit Ridderkerk, voordat hij in 2013 de leiding overnam van André Pouwer. Bij alle concerten van dit koor heeft Harm Jan als begeleider opgetreden. Tijdens de Psalms & Hymns tour zelfs samen met Jan Vayne, niet alleen als pianist, maar ook als organist. Hierdoor heeft hij op veel beroemde orgels van Nederland zijn talenten kunnen tonen, waaronder het Hinz-orgel van de Martinikerk te Bolsward. Van het laatste concert van deze tour in de St. Janskerk te Gouda is een filmpje te vinden op YouTube. Het is een unieke improvisatie van Harm Jan op bekende hymns. Bekijk hier het filmpje.

  StJan


Kerkorganist

Al vanaf zijn 14e speelt Harm Jan orgel in verschillende kerken. Begonnen in de kerk van Zevenbergen en momenteel al bijna 15 jaar lang vaste organist van de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk van Zwijndrecht. Zijn vrolijke spel, improvisaties en vermogen om nagenoeg elke muziekstijl op het orgel te vertolken, maken hem tot een veelgevraagde organist. Zijn enorme bereik van klassiek en romantiek tot hedendaagse popmuziek en jazz, zorgen ervoor dat hij niet alleen veel speelt tijdens bruiloften en andere feestelijke gelegenheden, maar ook tijdens rouwdiensten. De muzikale omlijsting van juist deze diensten maakt veel indruk op de toehoorders. Harm Jan weet als geen ander de juiste sfeer van deze diensten neer te zetten en de wensen van de familie te combineren tot één geheel. Alleen of met gastmuzikanten, op orgel of soms zelfs zingend achter de piano...

 

FantomHands

 

Pianist/toetsenist

Als pianist/toetsenist heeft Harm Jan meegewerkt aan talloze concerten, vaak vergezeld van zijn eigen Roland Fantom X8 of V-combo VR-700. Klassieke polyfonie, groovende rock of vette jazz; Harm Jan voelt zich overal thuis. Of het nu begeleidend is of solerend, in een orkest, band of juist als enige muzikant; hij kan zich altijd en overal aanpassen en de juiste noten vinden. "Het is het leukste als je geen idee hebt wat er van je verwacht wordt. Je moet dan echt gaan zoeken en alles uit de kast halen om je weg te vinden."

Bandleider

Ruim vijf jaar lang is Harm Jan actief geweest als bandleider bij praiseband All 4 Him uit Zwijndrecht. Deze band begon als echte begeleidingsband van Opwekkingsliederen tijdens Praises. Later is Harm Jan alle arrangementen gaan schrijven en werden ook de psalmen, gezangen en liedboekliederen aan het repertoire toegevoegd. Vaak arrangeerde hij deze bekende liederen met een 'twist', waardoor ze weer nieuw en fris werden, maar altijd met respect voor de tijdloze en diepe inhoud. All 4 Him is nog steeds actief, echter zonder Harm Jan, al wordt zijn hulp nog regelmatig ingeroepen voor het schrijven van arrangementen of het geven van workshops.


Beverwaard

Een paar jaar geleden is in de wijk Beverwaard in Rotterdam een nieuwe kerk gestart: Meer dan BeverWaard. Iedere zondag om 13:00 is er een dienst in wijkgebouw De Focus. Vanaf het begin is Harm Jan betrokken geweest bij deze kerk als muzikant, samen met andere gemeenteleden.

Joany  
Een paar maanden later is ook Joany Muskiet ingestapt als aanbiddingsleider en coach. Een paar jaar is Harm Jan regel-matig pianist geweest tijdens deze bijzondere diensten, vaak met Joany als aanbiddings-leider. "Joany is een heerlijk mens; open in haar geloof, direct in communiceren over muziek. Op het moment dat je het het minst verwacht, komt ze met de gevleugelde woorden: Harm Jan, kun je dit lied niet een Caribisch tintje geven? En daar zit je dan als kaaskop met je psalmboekje. Daarom is de Beverwaard zo geweldig: het is improviseren dicht bij de Here, maar vooral Hem de leiding laten nemen."

Cabaret

Begonnen als grapje op familiefeesten en de middelbare school, maar nu steeds meer gevraagd buiten de familie- en vriendenkring: Harm Jan heeft zich ook laten zien als cabaretier, o.a. tijdens het Kerstdiner van de European Petrochemical Luncheon in het Hilton in Amsterdam. "Mijn grote voorbeeld is Rowan Atkinson in deze. Toch heb ik het meest geleerd van mijn broer Martin, die vroeger ook cabaret maakte met vrienden." Inmiddels heeft Harm Jan samen met zijn broer de workshop 'Lean on me' ontwikkeld, waarin de bedrijfsfilosofie Lean wordt gekoppeld aan de kunst. Hier heeft de combinatie tussen spelen en leren een vorm gekregen: een zakelijke boodschap in een humoristisch jasje. "Liedjes maken doe ik al jaren, dus dat is voor mij niet meer bijzonder. De kunst van cabaret ligt in herkenbaarheid, overdrijving, verrassen of juist dingen mijlenver van tevoren zien aankomen. De overeenkomsten met compositie zijn legio." Op het moment is het nog steeds een hobby, maar hij is niet bang voor als het uit de hand zou lopen. "Het geeft een enorme kick om mensen aan het lachen te maken. En dat werkt verslavend, in de goede zin van het woord." Meer informatie over de workshop 'Lean on me' vindt u hier.

 

 

 

 
© AfterBeat | KvK 24449755
Banner
Bekijk deze website in het Nederlands
View this website in English
Volg Harm Jan op YouTube
Volg Harm Jan op Facebook
Volg Harm Jan op Twitter